2014. szeptember 20., szombat

Sonja.



Szeretném Nektek bemutatni Sonját! Ebben az évben fog diplomázni a MOME divattervező mesterszakán, szerinte a lehető legjobb ajándék egy Pantone színskála, és évekig cuki tengerészcsíkokba öltözött...


- Mi inspirál tervezés közben – milyen gondolatok, problémák foglalkoztatnak a leginkább, amelyekre választ keresel egy-egy ruha vagy tárgy megalkotásakor?
- Mi inspirál? Az emberek. Az okoz örömöt, ha az, amit készítek szintén örömöt okoz, vagy mosolyt csal az arcokra. Inspirál a körülöttem lévő világ. Az események. A problémák. A karakterek. Az emberi kapcsolatok. Ahogy próbálom értelmezni és feldolgozni a világot, a szabályszerűségeit, ugyanúgy ez inspirál tervezéskor is. A saját határaimat próbálom feszegetni.
Most például az ellentétek, kontrasztok érdekelnek. Hogyan egészíti ki egymást homorú és domború? Ég és föld? Hideg és meleg? Hogy lehet az, hogy az egyik nincs meg a másik nélkül? Baromi érdekes!

- Melyik volt eddig a kedvenc tervezésed, munkád?
- A kedvenc tervezésem azt hiszem még csak most készül...

- Az előző évben pedagógiára jártál - mi volt a legizgalmasabb dolog, amit megtapasztaltál, amit tanultál?
- A gyerekek kicsi kincsesbányák. A legfontosabb, hogy nekünk jó példával kell elől járni. Értéket közvetíteni, és bemutatni nekik, hogy milyen izgalmas tanulni.




- Melyik a legkedvesebb könyv a számodra?
- A kedvenc könyvem az Iskola a határon, még mindig! Lassan egy évtizede, hűséges vagyok az Ottlik Géza iránti rajongásomhoz. A kedvenc idézetem a könyvből - "Nem jók a szavak. Valahol talán tudja a dolgokat, szavak nélkül; s ezért nem szeret magyarázkodni. Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság; s a végső lényeg csak a hallgatás táján van, csak abba fér bele."

- Egy karaoke-partin vagy... Melyik dalt énekeled?
- Blondie - Heart of glass... Vagy inkább No Doubt - Sunday Morning. Mert nem tudok Debbie Harry üveghangján énekelni!

- Melyik város volt rád eddig a legnagyobb hatással?
- Mondjuk Barcelona. Mert kicsit szürreális. Főleg Miró vagy Gaudí miatt... Látod, az ő hozzáállásuk tetszik. Úgy alkottak, hogy abban iszonyú sok humor volt, meg valahogy különleges napszemüvegen keresztül láttak. Nem érdekelték őket a konvenciók. A katalánok tudnak valamit...




- Mi lenne az álommunkád?
- Valami komplex. Szociális-humánus-kreatív-természetközeli-csapatban. A jó munka olyan, hogy tudod, van értelme érte felkelni aznap. És minél kevésbé hiábavaló. Ez nehéz... Ha így vesszük, a szemétszállítók munkája is felbecsülhetetlen helyet foglal el a gépezetben. Ahogy Banksy is mondta, ma nem kellenek hősök, csak valaki, aki kiviszi a szemetet...

- A legjobb tanács, amit valaha kaptál?
- Az egyik szülinapomra kaptam egy számomra nagyon fontos személytől... Az idézet egy bölcs zsidó rabbitól származik, és lényegében arról szól, hogy addig ne legyen szükséged semmire, ameddig nem lesz a tiéd.


A fotókat én készítettem. / Photos taken by me.

Egy kis ízelítő Sonja munkáiból!
Az első a BA diplomamunkája, a második kettőt pedig Metál Mónival készítették közösen a MOME divattervezés MA szakán.


Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva megtalálod a blog facebook oldalát is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...